CultuurNieuws

Uniek graf uit de steentijd gevonden

Uniek graf uit de steentijd gevonden in Noord-Karelië

Een uniek graf uit de steentijd werd gevonden onder een bosweg in Noord-Karelië – een dood kind werd op een veren bed gelegd met een hond

Volgens archeologen behoorde het oude graf dat in de Majoonsu-grot in Outokumpu is gevonden, toe aan een klein kind. Dankzij microscopische fragmenten kon een beeld worden gevormd van hoe de doden in het stenen tijdperk werden geëerd.

EMILIA SAUKKONEN
4.11.2022

Uniek graf uit de steentijd gevonden
De visie van de kunstenaar op hoe het Majoonsuo kind er in het leven uit zou hebben gezien. Foto door Tom Björklund

Het graf werd gegraven in de buurt van de nederzetting en beschilderd met rode aarde. Het lichaam van het kind werd te rusten gelegd op een veren bed. Hij kreeg pijlen en een hond om op zijn voeten te rusten.

Dit kan de situatie zijn geweest toen het graf in de steentijd werd gegraven op de plaats van het huidige Majoonsuo in Outokumpu.

De Universiteit van Helsinki en de Nationale Raad voor Oudheden hebben nu de resultaten ontvangen van het onderzoek dat in 2018 begon naar wat voor soort graf er is gevonden onder een bosweg in Noord-Karelië.

Uniek graf uit de steentijd gevonden
De begraafplaats ligt ongeveer vijf kilometer van het centrum van Outokumpu. Foto door Kristiina Mannermaa / Universiteit van Helsinki

De laatste rustplaats van een kind
Het plan was om zo veel mogelijk grond uit het graf en de omgeving te halen. Het idee was om met een microscoop te kijken of er nog planten- en dierenresten in het graf lagen.

Een paar tanden werden gevonden in de Majoonsuo begraafplaats. Uit de vorm konden de onderzoekers afleiden dat de overledene een kind was geweest van ongeveer 3-10 jaar oud.

Hij had twee gekruiste pijlpunten en twee andere kwartsvoorwerpen meegenomen naar het graf. De pijlpunten werden gebruikt om het graf te dateren in het Mesolithicum.

pijlpunten uit de steentijd
De pijlpunten in het graf waren van kwarts. Foto door Universiteit van Helsinki, Ilari Järvinen / Finse Dienst voor het Cultureel Erfgoed, Archeologische collecties en Kristiina Mannermaa

Tuija Kirkinen vond sporen van organisch materiaal in de bodemmonsters van het graf. Het bleek te gaan om haren, plantenvezels en stukjes veer van minder dan een millimeter lang.

De veren konden worden geïdentificeerd als veren van watervogels en adelaarsveren. Ze kunnen afkomstig zijn van kleding en pijlen van watervogels die in graven zijn gevonden. Het is ook mogelijk dat het graf bekleed was met veren.

Tuija Kirkinen schat dat de plantenvezels afkomstig zijn van touw.

Tuija Kirkinen legt uit wat zij het belangrijkste vond in het onderzoek.
Sommige haren op de voeten van de overledene waren van een hond of een wolf. Ze kunnen ook uit de kleren van het kind komen.

– Maar we weten dat in Zuid-Zweden soms honden in hetzelfde graf zijn begraven als de overledene,” zegt Kirkinen.

Er kunnen nog meer ontdekkingen komen
Vondsten uit graven uit de steentijd zijn zeer zeldzaam in Finland, waar onverbrande botten niet in de bodem overleven. Tot nu toe zijn skeletten uit de steentijd vooral in Åland gevonden.

Het belangrijkste van het Outokumpu-graf was volgens Dr. Tuija Kirkinen dat de microscopische onderzoeken resultaten opleverden.

– Natuurlijk hebben we slechts een deel van de geborgen grond onderzocht, dus er kunnen nog verborgen vondsten in de monsters zitten. We zijn ook doorgegaan met het afbeelden en onderzoeken van de tanden van de overledene.

tanden van een kind uit de steentijd
In het graf werden enkele bewaard gebleven tanden gevonden, die hielpen om de leeftijd van de overledene vast te stellen. Foto door Universiteit van Helsinki, Ilari Järvinen / Finse Dienst voor het Cultureel Erfgoed, Archeologische collecties en Kristiina Mannermaa

Hoewel de tombe en haar vondsten van grote historische betekenis zijn, weet Tuija Kirkinen wat haar is bijgebleven.

– Het idee dat een kind op een verenbed kan zijn gelegd is ontroerend. Het laat zien hoe de overledenen toen werden geëerd en begeleid op hun reis.

Vondsten uit het stenen tijdperk die teruggaan tot de jaren 1960

1966: eerste vondsten van de Majoonsuo site. Een particulier vond stukken aardewerk, kwartsschilfers en verbrand bot.

1992: Archeoloog Petro Pesonen voerde een archeologische inventarisatie uit en ontdekte een rood-multikleurige bult, beschadigd bij de aanleg van een weg en geïnterpreteerd als een graf.

2017: het graf dreigt vernietigd te worden, dus is het beter om het op te graven en te bestuderen.

2018: Een onderzoek door de Nationale Raad van Oudheden legde de tombe bloot na slechts vijf centimeter opgraving.

bron: yle