De beste tijd om Finland te bezoeken

Zomer

Absoluut de beste tijd om Finland te bezoeken is tijdens de zomermaanden juni, juli en augustus, wanneer het klimaat het warmst is, de dagen het langst en het bloeiende landschap op zijn mooist, en wanneer toeristische voorzieningen en transportdiensten op volle kracht draaien. Ook het late voorjaar, vooral mei is erg leuk.
De zomer is bijna altijd zonnig en helder, met temperaturen die zelden verstikken: de warmste maand is juli, met een gemiddelde van 17 ° C, hoewel maximumtemperaturen van 26 ° C niet ongehoord zijn, vooral in het binnenland.

Winter

In de winter zijn er natuurlijk ook veel mogelijkheden op het gebied van schaatsen, skiën en langlaufen. Wie bekend is met de skigebieden in Finland wil niks anders meer. Rust, meters sneeuw en eenvoudige afdalingen, dat zijn de kenmerken van skigebieden in Finland.

 

Het wisselende weer in Finland
In tegenstelling tot wat veel reizigers denken, is het klimaat in Finland het hele jaar door behoorlijk divers en gevarieerd. Het is niet verrassend dat juli de warmste maand van het land is en februari de koudste, en die twee maanden zijn respectievelijk ook de natste en de droogste maanden.

Het algemene klimaat is niet zo koud als veel bezoekers denken. Hoewel het op dezelfde breedtegraad ligt als Zuid-Groenland, ontvangt het land warme luchtstromen van zowel de Atlantische Oceaan als de Baltische Zee. Toch is het weer wisselend en kan het vooral in de winter snel omslaan. De winters zijn lang en koud en het noordelijke deel van het land kan bijna de helft van het jaar sneeuw op de grond hebben.
Meer info over het weer

De beste tijd om Finland te bezoeken

april
De lente kan in verschillende delen van Finland heel verschillend zijn. Terwijl bloemen in het zuiden beginnen te bloeien, is het noorden nog steeds in de ijzige greep van de winter. Dit is waarschijnlijk wat Pasen zo’n rustige vakantie in Finland maakt. Meer evenementen en toeristische locaties beginnen, zoals het April Jazz Festival in Espoo of de Rendierraceskampioenschappen in Inari, maar de winteractiviteiten in Lapland beginnen rond deze tijd op te drogen, en het dunner wordende ijs zorgt kan gevaarlijk zijn. De meeste noordelijke skigebieden zullen echter nog steeds open zijn en zullen minder drukte hebben.
Neerslag: 8 dagen
Temperatuur: 3 ° C

mei
1 mei is Dag van de Arbeid in Finland en nu het weer eindelijk opklaart, gebruiken de meeste inwoners hun extra vrije dag om te ontspannen, een wandeling te maken of buiten te picknicken. Het einde van de lange winter wordt gevierd met beurzen, een koolzuurhoudende fruitdrank die bekend staat als sima en ‘trechtercake’ (de met chocolade bedekte variant is de beste). Al met al is het een geweldige maand om Finland in zijn weelderige groen te zien en te profiteren van het verbeterde weer voordat het toeristenseizoen echt begint. Het is een ideaal moment om een ​​zomerhuisje te huren voordat de vraag toeneemt.
Neerslag: 6 dagen
Temperatuur: 10 ° C

juni
Nu de zon eindelijk schijnt, grijpen de meeste Finnen de kans aan om in juni hun langverwachte zomervakantie door te brengen. Een van de grootste feestdagen in Finland is midzomer, meestal in het weekend dat het dichtst bij 25 juni ligt. Traditie is om de vakantie door te brengen in zomerhuisjes en met vreugdevuren op midzomeravond. Steden raken bijna verlaten tijdens het vakantieweekend en de zon gaat helemaal niet onder in Lapland. Het weer kan nog steeds wat fris zijn, vooral verder naar het noorden, maar dit is nog steeds een goede tijd van het jaar om Finland te bezoeken en deel te nemen aan een oude traditie.
Neerslag: 8 dagen
Temperatuur: 15 ° C

juli
Dit is wanneer de zomer echt begint in Finland, en het hele land komt een maand lang tot leven om te profiteren van de korte periode van warmte en zonneschijn, met festivals en speciale evenementen in het hele land. Je kunt deze maand over het algemeen een hittegolf verwachten, maar de effecten van klimaatverandering kunnen ook plotselinge en onverwachte zware regenbuien veroorzaken. Het Finse platteland is op zijn mooist op dit moment en perfect voor cruises, vissen of bessen plukken, zolang je maar voldoende insectenwerend middel gebruikt. Het grote nadeel is dat de middernachtzon slapen bijna onmogelijk kan maken zonder verduisteringsgordijnen of een oogmasker.
Neerslag: 10 dagen
Temperatuur: 17 ° C

augustus
In augustus gaan kinderen terug naar school en eindigen de zomervakanties in Finland, omdat de temperatuur sneller begint te dalen dan in de rest van Europa. Het weer is echter over het algemeen nog steeds prima, vooral in het zuiden, dus het is een meer rustige en ontspannen tijd voor een nazomervakantie. Het is een goed moment om te gaan shoppen, aangezien de meeste winkels enorme uitverkoop hebben om ruimte te maken voor hun kerstvoorraad.
Neerslag: 11 dagen
Temperatuur: 15 ° C

september
De herfst van Finland is kort maar sterk onderschat. Het weer is koud en nat, maar niet zodanig dat de bereikbaarheid moeilijk wordt. De steden zijn misschien een beetje grijs en grimmig, maar je kunt nog steeds je fotografie uitoefenen, de vogels zien migreren of genieten van activiteiten binnenshuis, aangezien het toeristenseizoen voorbij is. Het noorderlicht begint weer in Lapland, vooral rond de herfstnacht op 21 september, maar door de toegenomen bewolking is het soms moeilijk te zien.
Neerslag: 11 dagen
Temperatuur: 10 ° C

Meer informatie