Finse waarden en gebruiken

finse waarden en gebruiken

Gelijkheid, vertrouwen, eerlijkheid en natuur zijn voorbeelden van waarden die belangrijk zijn voor Finnen. Deze pagina geeft informatie over Finse waarden en gebruiken.

Finse waarden
Gelijkheid en rechtvaardigheid zijn belangrijke waarden voor Finnen. In de Finse samenleving is iedereen gelijk en moet iedereen eerlijk worden behandeld.

Gelijkwaardigheid
Volgens de Finse wetgeving zijn vrouwen en mannen gelijk. Het is gebruikelijk dat Finse vrouwen werken, ook als ze kinderen hebben. Zowel mannen als vrouwen zijn verantwoordelijk voor de zorg voor de kinderen en het gezin.

Vertrouwen
Het is normaal dat Finnen andere mensen en de autoriteiten vertrouwen. Democratie en vrijheid van meningsuiting staan ​​ook in Finland hoog in het vaandel. Iedereen heeft het recht om deel te nemen aan de activiteiten van de samenleving. Er is vrijheid van meningsuiting in Finland.

Individualisme
De Finse cultuur hecht meer waarde aan individualisme dan veel andere culturen. Vrijheid van het individu is sterk aanwezig in de Finse wetgeving.

Eigen ruimte
Finnen hechten ook veel waarde aan hun privacy en eigen ruimte. Jongeren worden bijvoorbeeld aangemoedigd om zelfstandig te worden en in hun eigen huis te gaan wonen.

Eerlijkheid en stiptheid
Eerlijkheid wordt gewaardeerd in Finland. Het is belangrijk om uw beloften na te komen en de waarheid te vertellen. Ook stiptheid is belangrijk voor Finnen. Als je een afspraak hebt, kom dan op de afgesproken tijd. Als u bijvoorbeeld een afspraak heeft gemaakt met een ambtenaar of arts, is het vooral belangrijk om op tijd aanwezig te zijn. Als je bijvoorbeeld een afspraak hebt gemaakt voor 12 uur, zorg dan dat je iets voor 12 uur arriveert. Als je om 12.10 uur arriveert, ben je te laat.

Bescheidenheid
Veel Finnen hechten veel waarde aan bescheidenheid. Mensen hebben de neiging zich niet te onderscheiden in een groep; ze vermijden om met luide stem te praten en op te scheppen. In Finland zijn het goede manieren om rekening te houden met anderen en naar hen te luisteren. Ook werk en toewijding staan ​​hoog in het vaandel.

Natuur
De natuur is erg belangrijk voor Finnen. Veel Finnen brengen graag tijd door in de natuur, bijvoorbeeld door te kamperen of bessen te plukken. De rechten van iedereen (jokamiehenoikeudet) worden nageleefd in Finland. Mensen hebben volgens hen vrije toegangsrechten in de natuur en hebben niet voor alle buitenactiviteiten toestemming van de landeigenaar nodig. Lees meer over de rechten van iedereen op de InfoFinland-pagina Outdooractiviteiten.

Groeten
Handen schudden is een veel voorkomende manier van begroeten in formele situaties. Mannen en vrouwen schudden elkaar ook de hand. Vrienden of familieleden kunnen elkaar ook begroeten door te knuffelen. Kussen op de wang is echter niet gebruikelijk.

Als je met anderen praat, kijk ze dan in de ogen. In Finland geeft iemand in de ogen aankijken aan dat je openhartig en eerlijk bent tegen die persoon.

Als je Fins spreekt, is het gebruikelijk om met andere mensen op voornaam te praten. Voornaamtermen worden ook gebruikt bij onbekenden en collega’s. Anderen formeel aanspreken is alleen voorbehouden aan zeer formele gelegenheden. Wel is het een goed idee om ouderen wat formeler aan te spreken.

Discussie en interactie
Finnen beginnen graag een gesprek door direct ter zake te komen. De Finse stijl van spreken is direct en ongecompliceerd. In Finland wordt van mensen verwacht dat ze echt menen wat ze zeggen. Mensen geloven wat je zegt en verwachten dat je daarnaar handelt.

Er kunnen een bepaald aantal rustige momenten zijn in gesprekken met Finnen. Stilte is niet iets negatiefs, het voelt natuurlijk aan voor Finnen. Het is niet nodig om stille momenten met spraak te vullen.

Luide spraak kan als onaangenaam of bedreigend worden beschouwd.
Het is ongebruikelijk in Finland om je emoties in het openbaar te tonen. Het wordt als onbeleefd beschouwd om je stem te verheffen tijdens het spreken, vooral op een openbare plaats.

Finse eetcultuur

Finse eetcultuur
Finnen eten vrij algemeen Europees voedsel dat voornamelijk bestaat uit vlees, vis, aardappelen, rijst of pasta. Vegetarisch eten wordt steeds populairder. Het is gebruikelijk om twee warme maaltijden per dag te eten, lunch en diner. In Finland drinken ook volwassenen vaak melk.

In Finland wordt er vroeger geluncht dan in veel andere landen. Op werkplekken en scholen wordt de lunch meestal geserveerd tussen 11.00 en 12.00 uur. Etenstijd is vaak rond 17.00 uur.

De gezondheid van voedsel wordt vaak benadrukt in Finland. Onder andere Roggebrood en verschillende pappen zijn een belangrijk onderdeel van de Finse eetcultuur. De eetculturen van verschillende Finse regio’s verschillen van elkaar. Zo is rendiervlees een belangrijk onderdeel van de Lapse keuken, terwijl aan de kust veel vis wordt gegeten. Aan de andere kant verandert ook de eetcultuur. Italiaanse pasta’s en Aziatische eetculturen zijn ook zichtbaar in Finland.

Op de dagopvang en op school krijgen kinderen en jongeren maaltijden. Schoolmaaltijden zijn gratis voor iedereen en het is niet nodig om een ​​lunchpakket mee naar school te nemen.

Finnen drinken veel koffie. Op feesten wordt bijvoorbeeld bijna altijd koffie geserveerd. Mensen drinken vaak koffie tijdens vergaderingen op de werkplek.

Alcoholische dranken zijn vrij duur in Finland en de aankoop ervan door jongeren is beperkt met leeftijdsbeperkingen. Alleen mildere alcoholische dranken kunnen worden gekocht bij supermarkten. Sterke alcoholische dranken worden gekocht bij door de overheid gereguleerde Alko-winkels. Het besturen van een auto onder invloed van alcohol is verboden en kan leiden tot een zware straf.

Uit eten gaan in een restaurant is in Finland vaak duurder dan in veel andere landen. Alcoholische dranken zijn ook duur in restaurants. U hoeft geen fooi achter te laten, tenzij u wilt bedanken voor een bijzonder goede service.