Seizoenen in Finland

De vier seizoenen in Finland in cijfers

Zomer

Vanwege de lange, koude winter vieren Finnen hun zomer zeer gepassioneerd. Sommigen gaan naar muziekfestivals, populair, opera en klassiek. Anderen zeilen of genieten van een langzaam leven in hun zomerhuisjes. Voor drie korte – maar oh, zo heerlijke maanden, stijgen de temperaturen en de zon gaat helemaal niet onder.

Herfst

De zomer eindigt met een explosie van kleuren in de bossen.
Dit is het seizoen dat ‘ruska’ wordt genoemd, wanneer het herfstrood, bruin en geel heel mooi zijn speciaal op de hoogvlakten van Lapland.
September is ook een populaire tijd voor trektochten in Noord-Finland.

zomer in finland
herfst in finland

De zomer in cijfers

+ 15 ° C  –  + 32 ° C
Ongeveer 100 dagen
juni – augus
tus

De herfst in cijfers

+ 2 ° C  –  + 15 ° C
80 – 90 dagen
september – november

Winter

In januari en februari ligt er bijna altijd sneeuw in het noorden en oosten van Finland. Zelfs als er weinig sneeuw ligt in Helsinki, ligt er vaak een meter of meer op de skihellingen van Lapland. Het sneeuwseizoen in Noord-Finland begint in november en duurt minstens tot mei. In de binnenlanden van Zuid- en Midden-Finland valt de eerste sneeuw begin december en smelt eind maart en april.

Lente

De zomer is kort in Finland en de lente is nog korter. In het zuiden van Finland ligt er begin april vaak sneeuw op de grond, met een paar krokussen die hun hoofd door de kale plekken steken. Van alle seizoenen is de lente absoluut de meest veelzijdige, afhankelijk van welk deel van Finland u bezoekt. In het noorden is het nog steeds mogelijk om te gaan skiën, terwijl het in het zuiden steeds warmer wordt.

winter in finland
lente in finland

De winter in cijfers

– 30 ° C  –  0 ° C
Ongeveer 120 dagen
december – maart

De lente in cijfers

0 ° C  –  + 10 ° C
45 – 60 dagen
maart – mei