Nationale parken in Finland

De nationale parken in Finland zijn uitgestrekte natuurgebieden met als cruciale taak de biodiversiteit te waarborgen en mensen de kans te geven om te ontspannen en te genieten van de natuur. De parken hebben gemarkeerde wandelroutes, natuurpaden en kampvuurplaatsen. 

De ultieme bestemming om tot rust te komen te midden van de adembenemende schoonheid van de ongerepte natuur zijn de nationale parken in Finland. Met 41 natuurreservaten verspreid over het land, die allemaal gratis toegankelijk zijn en het hele jaar door open blijven met goed gemarkeerde paden, is er volop gelegenheid om jezelf onder te dompelen in de wonderen van het buitenleven. Het verkennen van een van deze parken zal je waardering voor de pracht en praal van de natuur zeker vergroten.
Of je nu alleen reist of op avontuur gaat met kinderen, de Nationale Parken in Finland bieden een groot aantal ervaringen die passen bij elke voorkeur. Misschien voel je je aangetrokken tot de serene wateren van Lapland voor een dagje vissen en ontspannen wandelingen over toegankelijke paden. Of misschien ben je geïntrigeerd door de kans om de bedreigde Saimaa ringelrob te zien in de buurt van Savonlinna en Savonranta, en ga je op een gedenkwaardige reis om deze opmerkelijke dieren in hun natuurlijke omgeving te zien.

nationale parken

 

kolovesi nationaalpark
Kolovesi Nationaalpark

Enkele van de meer dan 40 nationale parken

Nationale parken in de regio Helsinki

Nationaal park Sipoonkorpi
In het Sipoonkorpi National Park zijn verschillende activiteiten te ontdekken. Geniet van de tijdloze traditie van de rooksauna, die vlakbij het park bij café Kuusijärvi te vinden is. Ga op geocachingavontuur of geniet van de rust van vogels kijken langs de rivier. Het Nationaal Park Sipoonkorpi is het hele jaar door geopend voor bezoekers.

Nuuksio Nationaal Park
Nuuksio National Park  is een natuurlijk juweeltje in de metropoolregio en biedt een rustig toevluchtsoord om te ontspannen en de wonderen van de noordelijke wildernis te ontdekken. Kies voor milieuvriendelijk reizen door Nuuksio met de bus te bereiken in plaats van met de auto. Verken het Finse natuurcentrum Haltia en vertrek op een van de vele goed aangegeven wandelpaden die wachten om verkend te worden.

Nationale parken in de regio Lakeland

Kolovesi Nationaal Park
Kolovesi National Park is een droom voor peddelaars. Gemotoriseerde boten zijn hier niet toegestaan, dus je kunt het beschermde eilandlabyrint het beste per kano verkennen en jezelf omringen met rust. Als je geluk hebt, kom je misschien een van de meest bedreigde en zeldzame zeehonden ter wereld tegen, de nieuwsgierige en grootogige Saimaa ringelrob. Mis de 5000 jaar oude rotstekeningen van menselijke figuren op de rotswand van Ukonvuori Hill niet.

Nationaal Park Helvetinjärvi
Het landschap van Helvetinjärvi National Park wordt gekenmerkt door geologische formaties die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan. De imposante rotsen en glinsterende meren zijn al heel lang een muze voor kunstenaars uit alle tijden. Ervaar het adembenemende uitzicht zelf tijdens een tocht langs de grillige kliffen van Helvetinjärvi (Hellemeer) en Helvetinkolu (Hellegat). Neem na je avontuur een pauze voor een heerlijke picknick op het pittoreske zandstrand van Haukanhieta en verfris jezelf met een duik in het ongerepte water van het Haukkajärvi meer.

Nationaal Park Linnansaari
Linnansaari National Park ligt midden in het betoverende merenlandschap en biedt een fascinerend archipellandschap met groene eilanden en ruige eilandjes, gekenmerkt door de labyrintische structuur. Deze unieke habitat dient als toevluchtsoord voor de bedreigde Saimaa ringelrob en de majestueuze visarend. Het eiland Linnansaari is gemakkelijk te bereiken met regelmatige veerdiensten en charterboten. Voor avonturiers met eigen tenten biedt het park uitstekende mogelijkheden voor lange kanotochten. In de winter bieden de bevroren waterwegen perfecte omstandigheden om te schaatsen en er zijn speciale ijspaden om te verkennen.

Een volledige lijst van nationale parken vind je hier.