Alcohol in Finland

Alcohol in Finland

In Finland zijn er strenge anti-alcoholregels die bedoeld zijn om het probleem van zwaar drinken, dat nog steeds een ernstig maatschappelijk probleem is, te bestrijden.

Verkoop

Verkoop van alcohol gaat nog steeds via de Finse staatswinkels ‘Alko’. De verkoop van bier is beperkt tot de supermarkten – er zijn kleine steden met winkels met een concessie. Alcoholische drankjes kun je meestal alleen tot 21.00 uur kopen; later zijn alcoholwinkels gesloten, ook al is de winkel tot laat in de nacht open. Op sommige plaatsen zijn er traditionele regels die het alleen toestaan om 2 flessen sterke alcohol of 5 flessen alcohol met een laag percentage te kopen (nu tot 4,5% alcohol).

Prijzen van alcohol

De prijzen van alcohol, zowel van wijn en bier als van sterke alcoholische dranken ligt véél hoger dan in landen als Nederland, Duitsland etc.
Je vindt hier de officiële prijslijst van de Finse Alko winkels. Supermarkten hebben soms aanbiedingen voor bier.

Horeca

In restaurants zijn er geen limieten, maar de prijzen kunnen net zo hoog zijn als die in bars. Het is praktisch overal duur, dus daarom is het een populaire gewoonte om alcohol te kopen op belastingvrije schepen die naar Talinn en Stockholm varen. Je ziet dan ook op deze tochten een (groot) aantal aangeschoten Finnen.

Vrije tijd

In het weekend brengen Finnen graag tijd door op feestjes, ’s avonds kun je aangeschoten jongeren tegenkomen. Vanwege de dure drank hebben sommige mensen, zelfs al zijn ze behoorlijk volwassen, een gewoonte die veel studenten over de hele wereld kennen: voordat ze de kroeg ingaan, nemen ze thuis een introductiedosis alcohol. Er bestaat geen twijfel over – de Finnen morsen het niet achter de kraag en zijn zware drinkers, aangezien een nationale tekortkoming, net als de Poolse en Russische mensen, het onderwerp is van veel grappen (bijvoorbeeld: “Wat is een verschil tussen een Finse begrafenis en een Finse bruiloft? Op een begrafenis is er één nuchtere persoon”) Op dit punt moeten we vermelden dat het Finse volk niet de gewoonte heeft om gezamenlijk te proosten, maar eerder drinkt. Nog voordat je het glas opheft, moet je terve (“Op je gezondheid/proost”), kippis (proost) of maljanne (op je welzijn) zeggen en na de toast een kleine buiging maken.

Boetes
Rijden na alcohol wordt hard gestraft. De mandaten zijn een soort boete, en hun prijs wordt geraadpleegd op basis van het inkomen van de beschuldigde. De recordhouder, de 27-jarige Jussi Salonoja, zoon van een miljonair, moest 170 duizend euro betalen!

Alcohol meenemen als je van buiten Finland komt

Als je op vakantie naar Finland gaat en je wilt af en toe een wijntje of iets dergelijks, dan is het verstandig om vóór je reis naar Finland het e.e.a. in te slaan. Er zijn officiële limieten, maar daar wordt niet of nauwelijks op gecontroleerd.