Eten in Finland

Als je in Finland bent, moet je natuurlijk ook een keer uit eten. Hier een aantal bekende lokale en smaakvolle gerechten die je eens moet uitproberen.

Lihapullat
Lihapullat

Lihapullat (gehaktballetjes) 4,5*

De knapperige, goudkleurige Finse gehaktballen worden traditioneel gemaakt van rundvlees, met af en toe een toevoeging van gemalen varkensvlees. Het vlees wordt vaak gekruid met piment en gecombineerd met een mengsel van geweekt brood, eieren en uien. Hoewel ze in het hele land in vele varianten voorkomen, zijn Finse gehaktballen meestal rond en klein van formaat, met een lichte, luchtige textuur.

Ze worden meestal gegeten als hoofdgerecht, overgoten met een romige bruine saus, maar ze kunnen ook worden gegeten als een lichte cocktailsnack.


Lohikeitto
Lohikeitto

Lohikeitto (Zalmsoep) 5*

Lohikeitto is een romige Finse zalmsoep die in Zweden ook wel laxsoppa wordt genoemd. Naast stukjes zalmfilet worden er traditioneel aardappel- en wortelblokjes in gekookt in een smaakvolle, boterachtige bouillon doordrenkt met visbouillon en room.

Dit troostende wintergerecht wordt rijkelijk gekruid met dille en geserveerd met beboterd roggebrood of partjes citroen.


Karjalanpiirakka
Karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka (Karelische pastei) 4*

Karjalanpiirakka is een traditionele Finse pastei die bestaat uit verschillende vullingen gewikkeld in een dunne roggekorst. Het wordt traditioneel in een ovale vorm gebakken en de bovenkant wordt altijd opengelaten om de smeuïge vulling te laten zien, die tegenwoordig voornamelijk wordt bereid met rijst- of gerstepap en aardappelpuree.

Na het bakken wordt elk stuk bestreken met gesmolten boter en wordt het meestal gegeten als een stevig ontbijt of lunch. Traditioneel wordt Karelische pastei geserveerd met een smeuïge boter- en eierpasta.


Muikku
Muikku

Muikku (Gebakken visjes) 5*

Muikku, is niet alleen een heel smakelijk visje maar staat ook centraal bij elk bezoek aan het Saimaa-gebied in het Finse merengebied. Bijna elke Fin, groot of klein, heeft wel eens muikku gegeten, want het is een van de beste specialiteiten van het Saimaa gebied. Muikku wordt meestal in de pan gebakken of gerookt, of traditioneel als “rantakala,” bereid als soep op het strand in een pot met een klontje boter en tegenwoordig misschien kruiden en aardappelen. Het gezegde luidt dat het al gaar is tegen de tijd dat je netten zijn schoongemaakt! Viskuit is ook erg populair als delicatesse.

“Muikku” maakt zo’n deel uit van de Finse cultuur dat wanneer iemand een foto neemt, het het juiste woord is om iedereen aan het lachen te krijgen, net als “cheese!”.


Silakat
Silakat

Silakat (Zoutwater visschotel) 4*

Kleine Oostzeeharing, in het Fins silakka genoemd, is het hoofdingrediënt van deze traditionele visspecialiteit uit Finland. Silakat wordt meestal gemaakt door hele schoongemaakte haringen (of haringfilets met vel) in bloem te wentelen in combinatie met peper, zout en soms limoenrasp voordat ze in hete olie of boter worden gebakken.

De knapperige haringfilets worden dan rijkelijk gekruid met fijngestampt zeezout en geserveerd met aardappelpuree, ingelegde komkommers of partjes limoen. Na het bakken kan silakat ook worden ingemaakt met azijn, wortels, laurierblaadjes en uien.


Leipäjuusto
Leipäjuusto

Leipäjuusto (Kaas) 4*

Leipäjuusto of Juustoleipä is een Finse kaas die wordt gekenmerkt door het geluid dat hij tegen de tanden maakt als je in zijn stevige en kauwbare lichaam bijt, daarom wordt hij ook wel Finse piepkaas genoemd.

De kaas wordt gemaakt van koeien- of rendiermelk (zelden geitenmelk) en heeft een aangenaam zoet en fris aroma. De smaak kan het best omschreven worden als mild, zout en zoet, terwijl de naam vertaald kan worden naar broodkaas of kaasbrood, omdat de kaas licht geroosterd wordt tijdens de bereiding.

Vroeger liet men de kaas vaak volledig drogen zodat hij jaren bewaard kon worden. Omdat de kaas bijna keihard was, verwarmden ze hem boven een vuur om hem zachter te maken en zijn typische smakelijke aroma te ontwikkelen. Het is aan te raden om de kaas te combineren met een drupje honing of een klodder vruchtenjam.

Je kunt het ook doen zoals de Finnen – doop de reepjes kaas in je koffie zodat de hitte ze zachter maakt.


Runebergintorttu
Runebergintorttu

Runebergintorttu (Dessert) 4*

De Runeberg cake, vernoemd naar de veelgeprezen Finse dichter, is een kleine, cilindervormige delicatesse bereid met een combinatie van tarwe- en amandelmeel. De cake wordt gekenmerkt door sterke gember- en kardemomsmaken en een zachte, dichte textuur. Dit dessert is verkrijgbaar in verschillende vormen en de belangrijkste toevoeging aan elke taart is een klodder frambozenjam, omsloten door een laagje wit glazuur.

Er wordt aangenomen dat de dichter zijn vrouw de uitvinder is van deze nationale lekkernij boordevol smaak, die meestal in januari wordt gegeten in de aanloop naar Runebergs verjaardag, die op 5 februari wordt gevierd.


Mansikkakakku
Mansikkakakku

Mansikkakakku (Aardbeien schuimtaart) 4*

Mansikkakakku is een traditionele taart uit Finland. De taart wordt meestal gemaakt met een combinatie van aardbeien, amandelen, suiker, eiwit, zout, room en vanille. Het eiwit wordt opgeklopt met zout en suiker tot er stijve pieken ontstaan.

De amandelen worden gemalen en gemengd met suiker, en het mengsel wordt in de meringue gevouwen. De meringue wordt gebakken en gedroogd en vervolgens bedekt met slagroom en aardbeien. Het proces wordt herhaald met dezelfde lagen en de taart wordt gekoeld voor het opdienen.