Noorderlicht

Een van de meest opvallende kenmerken van Finland is licht. Wanneer de eindeloze zonneschijn van de zomer plaatsmaakt voor de donkere winter, verschijnt het noorderlicht als magie en verlicht het de lucht.
Hoe verder je naar het noorden gaat, hoe groter de kans dat je de Aurora Borealis ziet – in Fins Lapland kunnen ze 200 nachten per jaar verschijnen. In Helsinki en het zuiden is de Aurorae ongeveer 20 nachten per winter te zien, weg van de stadsverlichting.

noorderlicht

Het zien van het noorderlicht vereist voldoende duisternis en een heldere hemel, waardoor de late herfst, de winter en het vroege voorjaar (september tot maart) de meest gunstige tijden zijn. De beste tijd van de dag is een uur of twee voor en na middernacht. Het schouwspel kan 20 seconden of uren duren.

Historisch gezien geloofden de Finnen dat de Aurora Borealis – het noorderlicht, werd veroorzaakt door de vuurvos, een wezen dat zo snel door de sneeuw rende dat zijn poten vonken in de nachtelijke hemel veroorzaakten. In feite is het Finse woord voor het noorderlicht ‘revontulet’, wat zich vertaalt als ‘vossenbranden’. Andere mythologie van het noorderlicht in Finland beweerde dat de aurora de waternevel was die door walvissen in de nachtelijke hemel werd gespoten.

In feite wordt het noorderlicht veroorzaakt door de zon. Wanneer deeltjes worden uitgezonden door de zon en atomen in de atmosfeer van de aarde raken, lichten deze atomen op en produceren ze de prachtige kleuren die we in de aurora borealis zien. De klassieke naam voor het noorderlicht werd bedacht door Galileo en betekent ‘noordenwind’. Omdat je de aurora borealis alleen op het noordelijk halfrond kunt zien, en hij danst als de wind door de lucht, is deze naam ook logisch!

Vanuit onze zon worden voortdurend elektrisch geladen deeltjes de ruimte in geslingerd, de zonnewind genaamd. Dit gebeurt met een snelheid van gemiddeld 400km/sec, maar kan variëren tussen 250 en 2.500km/sec. Een klein deel van deze deeltjes zal na een reis van ongeveer 150 miljoen kilometer onze aarde bereiken.

De beste periode om het Noorderlicht te zien

In Finland kun je de Aurora Borealis het beste zien in het late najaar, in de winter en in het vroege voorjaar, zo tussen 21 september en 21 maart. Er zijn echter geen garanties dat je op Noorderlicht-bestemmingen het verbluffende spektakel ook echt zal zien. Bewolking en een volle maan belemmeren vaak het zicht. Zo magisch als het natuurverschijnsel is, zo bijzonder is ook de onvoorspelbaarheid. Er bestaat een website waar voorspeld wordt wanneer je het Noorderlicht het beste kunt zien: Aurora forecast.

noorder licht in finland