Het verkeer in Finland

het verkeer in finland

Voor veel mensen uit andere Europese landen is het verkeer in Finland op autovrije wegen een vakantie op zich. Files zijn een uitzondering. In Lapland moet je soms even stoppen voor andere weggebruikers, n.l. rendieren.
De verkeersregels in Finland zijn over het algemeen hetzelfde als in Nederland.

Stoplichten

Vóórdat een verkeerslicht op groen springt zie je het eerst oranje worden en daarna pas groen. Verkeerslichten staan bijna overal ook aan de overkant van de weg, erg handig.

Parkeren

In Finland wordt veel gebruik gemaakt van de blauwe parkeerschijf, zorg dat je er een bij je hebt.

Alcohol en drugs

Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille. Sporen van drugs in het bloed zijn niet toegestaan.

Maximum snelheid

Over het algemeen is de maximale snelheid 80 km/u en in steden en plaatsen 50 km/u.
Er staan in Finland vrij veel vaste flitspalen, let dus op. Elke snelheid boven + 20 km/u geeft een boete op basis van je inkomen. Een Zweed heeft een bekeuring gekregen van € 80.000 voor het rijden van 77 km/u in een zone van 50 km/u. Een Nokia-baas kreeg € 116.000 nadat hij betrapt werd op het overschrijden van de snelheidslimiet op zijn Harley met 75 km/u in een zone van 50 km/u!

Mobiele telefoon

Het is bestuurders van gemotoriseerde voertuigen verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Handsfree bellen is wel toegestaan.

Winter

In de wintermaanden moeten alle voertuigen winterbanden hebben, bij voorkeur met spijkers. Op wegen wordt over het algemeen niet gestrooid. In plaats daarvan worden ze onderhouden door sneeuwploegen. In de winter wordt de algemene snelheidslimiet overal verlaagd naar 80 km/u.

Koplampen aan

Als een tegenligger met grootlicht naar je flitst, kan dit een van deze dingen betekenen: er is een eland op de weg of er is een ongeval gebeurd, of je hebt je koplampen niet aan. Het is wettelijk verplicht om je koplampen aan te hebben, zowel in de zomer als in de winter en overdag en ’s nachts.

Vervoer

Finland heeft een uitgebreid wegennet dat over het algemeen goed wordt onderhouden. Ook de meest afgelegen gebieden zijn goed bereikbaar, hier en daar zijn er steenslagwegen in bosrijk gebied. In het midden en noorden van Finland moet je rekening houden met overstekende elanden en rendieren. Finland heeft ook een uitgebreid spoorwegnetwerk. De Finse treinen zijn schoon en comfortabel en vervoeren je eventueel met auto naar de mooiste gebieden. De prijzen voor het reizen met de trein zijn zeer redelijk. Finland heeft circa 25 vliegvelden. De belangrijkste vliegvelden zijn: Helsinki, Kuopio, Oulo, Rovaniemi, Tampere, Turku en Vaasa.