Tampere

Tampere

Tampere, in 1779 gesticht door Gustav III van Zweden, is een stad in het zuidwesten van Finland. Met 228.621 inwoners is Tampere de op twee na grootste gemeente van Finland, na de hoofdstad Helsinki en Espoo. De agglomeratie Tampere geldt echter in alle opzichten als de tweede stedelijke regio van Finland (na Groot-Helsinki).

Tampere is gelegen tussen twee meren, het Näsijärvi en Pyhäjärvi meer. De stad wordt in twee helften verdeeld door Tammerkoski stroomversnellingen.

Al sinds de 11e eeuw is Tampere een belangrijk handelscentrum, maar de stad is groot geworden door de textielindustrie. De textiel- en andere traditionele industrie is inmiddels uit de stad verdwenen. Vandaag de dag vormen metaalindustrie en elektrotechniek de belangrijkste industriële sectoren; ook is de stad een centrum van allerlei vormen van dienstverlening. Tampere heeft een algemene universiteit (Universiteit Tampere) en een technische universiteit en telt daardoor een van de grootste studentenpopulaties van Finland.
Tampere is een stad van innovatie en technologie, en een stad van cultuur en theater.

Slechts één dag te besteden in Tampere? Geen probleem! Tampere is een compacte stad met gemakkelijke en snelle toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden te voet, dus een dag kan genoeg zijn om te genieten van veel van wat Tampere te bieden heeft.

Bezienswaardigheden
Kathedraal die van 1902 tot 1907 werd gebouwd onder leiding van architect Lars Sonck, Finlayson-gebied; via de Satakunnankatu-straat en over de stroomversnellingen om in het Finlayson-gebied te eindigen, ook wel bekend als het oude centrum van Tampere. Daar vind je het Finnish Labour Museum Werstas, Spionagemuseum. Särkänniemi, attractiepark met dolfinarium, planetarium en aquarium en het Moemin museum.

Visit Tampere