Vogels kijken in Finland

vogels kijken in finland

Er zijn 460 vogelsoorten in Finland, hoewel 7 hiervan sinds 1950 niet meer zijn gezien. Dankzij Finland als het meest oostelijke land van Europa en een van de meest noordelijke ter wereld, zijn er een aantal soorten die je zelden ergens anders tegenkomt in Europa, waardoor Finland erg populair is bij vogelaars overal. Vogels kijken in Finland is een ware belevenis.

visarend
Visarend
auerhoen
Auerhoen

Degenen die de reis maken, komen om zwarte en grote bonte spechten te zien; boomklevers, laplanduil en sneeuwuilen; zee- en steenarenden; smellekens; kleine rietganzen; matkoppen (mezen) bruinkopmezen; korhoen en auerhoen; en vele anderen die elders zeldzaam zijn. Er is een bijzonder groot aantal roofvogels, waaronder zo’n 23 soorten wouwen, haviken en adelaars, 9 soorten valken, 11 soorten uilen en de visarend. Finse vogelaars begroeten de lente met groot enthousiasme, met april en mei als de drukste maanden, aangezien veel migranten terugkeren naar het noorden, waaronder de nationale vogel van Finland, de elegante wilde zwaan.

De kustlijn zit dan vol met zeevogels; bij de meren en andere wetlands zie je veel kraanvogels en wilde zwanen; en bossen zijn de thuisbasis van auerhoen, spechten en uilen en adelaars in Lapland.

bruinkopmees
Bruinkopmees
zwarte specht
Zwarte specht

Het Liminganlahti-reservaat bij Oulu is een van de beroemdste plekken om vogels te spotten. De lente en de herfst zijn trekseizoenen. De beste tijd om uilen te zien is tussen maart en april, tijdens de baltstijd en in mei en juni tijdens hun broedseizoen met hulp van een gids. Sommige uilen, zoals de sneeuwuil, de laplanduil en de haviksuil zijn ook in de winter te zien. Er worden door het hele land begeleide vogelexcursies georganiseerd.

Maart en mei zijn ook een goede tijd om korhoenders te observeren. Deze zijn geconcentreerd in het geografische centrum van Finland, hoewel korhoenders en sneeuwhoenders vooral in Lapland te vinden zijn. Maart en april zijn weer een goede tijd om spechten te zien.

kleine rietgans
Kleine rietgans
laplanduil
Lapland uil

Onder de vogels die in Finland voorkomen, behoren natuurlijk ook eenden, meeuwen, sterns en alken, evenals waadvogels, die als archipelvogels worden beschouwd en die traditioneel aan de kust nestelen. Roofvogels, zoals zeearenden en visarenden, zijn ook te vinden in de archipel van zuidwest Finland.

12 plekken in Finland om vogels te spotten