Saimaa merengebied

Finland heeft meer dan 188.000 meren en ongeveer 180.000 eilanden, waarvan vele in het Saimaa merengebied, het grootste van Europa. Het Finse merengebied is een blauw labyrint van meren, eilanden, rivieren en kanalen, afgewisseld met bossen en bergkammen, die zich honderden kilometers uitstrekken in een kalme en verbluffend mooie uitgestrektheid.

Er is geen Finser landschap dan een zomerhuisje aan het meer, omringd door smaragdgroen bos. In feite is meer dan 90% van Finland bedekt met bos of water. Maar het gaat om veel meer dan alleen een iconisch beeld. De natuur is een groot deel van onze identiteit en een belangrijke bron van welzijn voor miljoenen Finnen. Het is ook iets dat we koesteren: Finland heeft het schoonste water ter wereld.

De beste manier om het merengebied te ervaren en tot rust te komen, is door de iconische Finse drie-eenheid van cottage, sauna en water te proberen. Zwem, spring op een stoomboot (Savonlinna), probeer een SUP-board en bewonder gewoon het uitzicht. Ontspanning is gegarandeerd.

merengebied saimaa

In Finland vind je ’s werelds zeldzaamste zeehond, de Saimaa geringde zeehond. Deze zeehonden in het binnenland hebben zich aangepast aan hun zoetwaterverblijf sinds ze na de ijstijd werden afgesneden van de zee in het Saimaa-meer, het grootste meer van Finland. Ze zijn alleen te vinden in het Saimaa-meer. Dankzij instandhoudingsmaatregelen is hun aantal recentelijk gestegen tot meer dan 300, maar ze worden nog steeds ernstig bedreigd.

saimaa zeehond
Saimaa geringde zeehond

Nationale parken

Wildernisreservaten

Savonranta