Helsinki

helsinki

Helsinki, de duurzame hoofdstad van Finland, is een levendige stad aan zee met prachtige eilanden en geweldige groene stedelijke gebieden. Helsinki heeft veel te bieden, zoals leuke eetgelegenheden, terrassen, design, architectuur, openbare sauna’s, (Löyly sauna & hier!), musea, Seurasaari openluchtmuseumKorkeasaari dierentuinSuomenlinna (fort uit 1750 voor de kust), monumenten en veel grote winkelcentra.

Het is zeer de moeite waard om de Bibliotheek (Oodi), in het centrum tegenover het Parlementsgebouw, te bezoeken. 

Oodi Helsinki

De Helsinki Centrale Bibliotheek Oodi is een levendige ontmoetingsplaats aan het Kansalaistori plein, in het hart van Helsinki. Oodi is veel meer dan een bibliotheek, het is een echt belevingscentrum waar je van alles kunt doen, zoals studeren, vergaderen, muziek maken én opnemen, werken met computers en 3D printers, drukwerk maken en nog veel meer!
Oodi is een aanvulling op het culturele- en mediacentrum dat wordt gevormd door het Helsinki Music Centre, de Finlandia Hall, het Sanoma House en het Museum voor Hedendaagse Kunst Kiasma. Oodi is een niet-commerciële, stedelijke openbare ruimte die voor iedereen toegankelijk is.

Helsinki is de grootste stad van Finland en het grootstedelijk gebied is de thuisbasis van 1,4 miljoen mensen. Als je op een kaart kijkt, ligt Helsinki in de meest noordelijke hoek van Europa, maar het is een gemakkelijk te bereiken knooppunt met snelle vliegverbindingen van oost naar west. Niet vliegen?

Geen probleem. Helsinki is ook te bereiken vanuit Duitsland, Estland en Zweden via de Oostzee. In feite is de zee een van de meest kenmerkende elementen van de stad. De Helsinki-archipel bestaat uit meer dan 300 betoverende eilanden.

Naast Helsinki bestaat de hoofdstedelijke regio uit een knooppunt van andere interessante steden en bezienswaardigheden om te bezoeken. Deze omvatten de naburige steden Espoo en Vantaa, de historische stad Porvoo, het gebied Järvenpää-Tuusula, beroemd om zijn artistieke erfgoed. Er zijn 6 nationale parken op minder dan 2 uur rijden van Helsinki en talloze andere natuurgebieden om te bezoeken. Bovendien is er erg veel groen in de stad zelf.

Trek eropuit naar het bos, geniet van een concert, bezoek een festival, geniet van een Scandinavisch diner of probeer een van die iconische openbare sauna’s, het is er allemaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geschiedenis

Helsinki werd in 1550 door de Zweedse koning Gustaaf I gesticht, om als handelsconcurrent voor het aan de overkant van de Finse Golf gelegen Tallinn te dienen. Dit streven verliep niet succesvol en Helsinki bleef een onbeduidend stadje totdat Finland in 1809 door Rusland werd ingelijfd. In 1812 werd besloten de hoofdstad van het westelijk gelegen Turku naar het centraal gelegen Helsinki te verplaatsen.

Vanaf toen groeide de stad snel. In 1827 werd ook de Finse universiteit van Turku naar Helsinki verplaatst. Na het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1917 werd de stad strijdtoneel van de burgeroorlog, waarin ze aanvankelijk door socialistische troepen werd ingenomen en de “witte” regering moest uitwijken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Helsinki een van de weinige hoofdsteden die niet door een vreemde mogendheid werd bezet; wel werd de stad gebombardeerd door Sovjetvliegtuigen. In 1952 vonden in Helsinki de Olympische Spelen plaats en in 1975 werd de slotakte van de Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa in Helsinki getekend.

Stadsbeeld

Helsinki is (sinds het stadje in 1639 werd verplaatst) op een rotsige landtong in de Finse Golf gebouwd. De Markt van Helsinki (Kauppatori) aan het water vormt het centrum van de stad. Bijzonder is dat de meeste grote veerboten hier vlak bij aanleggen.

Achter het marktplein ligt het Senaatsplein. Dit gedeelte van de stad is in 1816, na een grote brand, door de architect Carl Ludvig Engel in classicistische stijl herbouwd. Het wordt nu als belangrijkste bezienswaardigheid van de stad beschouwd. Aan het plein staat de witte Domkerk van Helsinki, het symbool van Helsinki dat al van verre te zien is.

Helsinki
Picture by: Mikko Huotari – Visit Finland