Shopping in Finland

Finland staat, net als de andere Scandinavische landen, niet bekend om zijn goedkope winkels. Wél om zijn winkels met kwaliteitsartikelen op het gebied van design, keramiek, glaswerk, interieur en woonaccessoires, waardoor shopping in Finland erg leuk kan zijn.
Finland telt vele zeer grote winkelcentra / malls waar je van alles kunt kopen. De meeste winkels zijn 7 dagen per week geopend tot 21.00 uur. Op zaterdag en zondag sluiten ze, behalve de meeste supermarkten, vaak eerder om 18.00 uur. In Helsinki zijn er ook een aantal winkels, zoals de Prisma, die 24 uur per dag geopend zijn.

Bekende en zeer grote winkelcentra in Helsinki zijn o.a.:

Itis | Jumbo | Kamppi | Sello | Forum | Helsinki Outlet | Easton

Design en handwerk artikelen
Daarnaast zijn er de winkels van grote merken zoals Arabia, Artek, Pentik, Iittala, Marimekko, Gubbi en het bekende warenhuis van Stockmann o.a. in het centrum van Helsinki.
Finland is ook beroemd om de traditionele handwerk producten, zoals sieraden van b.v. Lapponia, messen uit Lapland van Marttiini, handgeweven tapijten, bekers gemaakt van berkenhout (kuksa) en rendierhuiden.

kuksa
lapponia ring

Kuksa

Lapponia ring

marttiini mes

Marttiini mes uit Lapland

Tokmanni en Rusta zijn winkelketens die je door heel Finland vindt die producten aanbieden in het goedkopere segment. De vaak enorm grote Prisma winkels bieden in het middensegment zowel food als non food aan.

Alcoholische dranken
In de supermarkten vind je een beperkt aanbod alcoholische dranken met een alcoholpercentage tot 5% (bier en mixdranken). Geen wijn dus. Alle overige alcoholhoudende dranken kun je alleen bij de Alko winkels kopen, die in de meeste winkelcentra te vinden zijn. De Alko winkels zijn staatseigendom en zijn ’s zondags gesloten. Hoewel alcohol erg duur is, kent Finland een vrij groot alcohol probleem, wat hier en daar in de steden zichtbaar is. Veel Finnen maken gebruik van een goedkope cruise naar met name Talinn, om goedkoper drank in te kunnen kopen.

alko finland
stockmann helsinki