Ongerepte natuur

Finland is een land met ongerepte natuur, van uitgestrekte groene bossen, prachtige eilanden in de Oostzee, winderige arctische heuvels en duizenden blauwe meren. Deze ongerepte en prachtige landschappen bieden leefgebied voor duizenden wilde dieren en vogels – waarvan er vele te zien zijn tijdens georganiseerde natuurexcursies en vogelreservaten.

Finland telt 35 nationale parken, 19 natuurreservaten (bestemd voor natuurbehoud en wetenschap), 12 wildernisreservaten (beschermde oerbosgebieden met weinig bevolking), 173 moerasreservaten, 53 beschermde wouden en 92 beschermde bosgebieden. Een voorbeeld is het Tsarmitunturi Wilderness gebied in de gemeente Inari in Lapland.

ongerepte natuur

De koning van het Finse Woud
In de uitgestrekte bossen van Finland leven naar schatting 1.500 bruine beren. Hoewel ze overal op het vasteland van Finland kunnen rondzwerven, doen beren meestal hun best om mensen te vermijden. Tijdens de berentochten die tussen april en september op verschillende plaatsen in het Oosten van Finland worden gehouden, kunnen waarnemingen echter vrijwel gegarandeerd worden.

Saimaa
In Finland vind je ’s werelds zeldzaamste zeehond, de Saimaa geringde zeehond. Deze zeehonden in het binnenland hebben zich aangepast aan hun zoetwaterverblijf sinds ze na de ijstijd werden afgesneden van de zee in het Saimaa-meer, het grootste meer van Finland. Ze zijn alleen te vinden in het Saimaa-meer. Dankzij instandhoudingsmaatregelen is hun aantal recentelijk gestegen tot meer dan 300, maar ze worden nog steeds ernstig bedreigd.

saimaa zeehond
Saimaa geringde zeehond
saimaa zeehond

Nationale parken

Wildernisreservaten

Saimaa meer