CultuurNieuws

Finlandia Hal presenteert haar nieuwe locatie Pikku-Finlandia

Finlandia Hal presenteert haar nieuwe locatie, Pikku-Finlandia in het centrum van Helsinki.

Finlandia Hal presenteert haar nieuwe locatie Pikku Finlandia

Het iconische hoofdgebouw van de Finlandia Hal, ontworpen door Alvar Aalto, is nu meer dan 50 jaar oud en daarom werd het in januari gesloten voor renovatie en zal het ongeveer twee en een half jaar gesloten blijven. Maar vanwege het economische en culturele belang van de Finlandia Hal als locatie voor congressen en conferenties die van grote waarde zijn voor de stad Helsinki, moest er een tijdelijke vervanging worden gevonden totdat de gerenoveerde hal weer opengaat.

De legendarische Finlandia Hal werkte samen met architecten van de Aalto University, die het nieuwe paviljoen ontwierpen met de principes van “circulaire economie, duurzaamheid en herbruikbaarheid” in gedachten, zoals Pekka Heikkinen, professor aan de universiteit van Aalto, uitlegde in een presentatie tijdens de grootse opening vorige week.

Pikku-Finlandia (klein Finlandia) beschikt over een evenementenhal die kan worden gebruikt voor conferenties, congressen, festivals, concerten, gala’s, enz., evenals een café die voor iedereen toegankelijk is en zelfs zaterdagbrunches serveert. Zowel de zaal als het café zijn al open. “Je kunt hier zittend dineren voor 800 personen, of een cocktailparty voor maximaal 1000 personen”, zegt Johanna Tolonen, algemeen directeur van Finlandia Hal.

De uitstraling van het gebouw weerspiegelt direct de onderliggende milieubewuste principes, zowel binnen als buiten. Het paviljoen kijkt uit over het Töölönlahti-park in het centrum van Helsinki en loopt naast en onder het oorspronkelijke Finlandia-gebouw, en het is voornamelijk gebouwd met hout. Terwijl kamerhoge glazen ramen langs de voormuur lopen, is het meest opvallende kenmerk de zuilengalerij die langs de lengte van het gebouw loopt, samengesteld uit boomachtige kolommen, die in feite boomstammen zijn met uitstekende takken.

Pikku Finlandia

In de evenementenhal en het café verschijnen die bomen opnieuw als steunpilaren en dienen ze als het centrale visuele motief van Pikku-Finlandia. Ze creëren een soort Finlandia-bos, wat precies de naam was van het winnende concept dat is ontworpen door het team van architecten van de Aalto University.

“We wilden een bos naar Töölönlahti brengen”, zegt directeur Johanna Tolonen, met wie we bijpraten nadat de presentaties waren afgelopen en we allemaal een heerlijk driegangenmenu hadden gegeten, geïnspireerd op de traditionele Finse keuken en met gebruik van lokaal geproduceerde traditionele Finse ingrediënten.

Ze legde uit dat de structuur van Pikku-Finlandia modulair is en bedoeld is om na drie jaar te worden gedemonteerd, zodra het hoofdgebouw weer open is. Maar de structuur kan op een andere locatie worden hergebruikt en zal “een school of kinderdagverblijf” zijn, zei Tolonen.

Pikku Finlandia

Volgens Tolonen is de nieuwe locatie deels geïnspireerd op het Amsterdamse congrescentrum RAI en het Londense Southbank Centre, vooral om congresbezoekers dichter bij het lokale leven en de mensen in de stad te brengen. Op dezelfde manier hoopt de nieuwe locatie ook een toegevoegde waarde te bieden aan de inwoners van Helsinki. Dit is het idee achter het open café en de open galerij, waar momenteel een fototentoonstelling is die de Finse natuur laat zien.

Er hing opwinding in de lucht over de nieuwe locatie en over het feit dat we weer grote evenementen konden organiseren in Finlandia Hal. “Ik denk dat mensen na de pandemie er echt naar uitkijken om andere mensen te ontmoeten en live evenementen bij te wonen”, zei de directeur van het congrescentrum, en de aanwezige gasten leken dit gevoel te bevestigen.

Pikku Finlandia

Tekst: Jan Artiček – Foto’s: Tony Öhberg / FINLAND TODAY