Natuur in FinlandNieuws

Het Finse burgerinitiatief om jachtijzers bij wet te verbieden is geslaagd

Het Finse burgerinitiatief om jachtijzers bij wet te verbieden is geslaagd
Het Finse Parlement Foto: Mikko Huisko

 

Het Finse burgerinitiatief om jachtijzers bij wet te verbieden is geslaagd en wordt door het Parlement in behandeling genomen.

jachtklem
Jachtklem foto: Jussi Nukari

Het burgerinitiatief ‘Alle jachtijzers (zoals klemmen en strikken) moeten bij wet verboden worden’ is geslaagd. Het initiatief heeft 52.042 steunbetuigingen ontvangen.

Volgens de grondgedachte van het initiatief zullen ook andere dieren dan kleine roofdieren, zoals beren, slachtoffer worden en vast komen te zitten. Ze zullen onnodig lijden.
Wanneer dit gebeurt, doden jagers een door een klem getroffen dier met de eventuele jongen. Dat klopt niet, aldus het initiatief.

Het initiatief wijst erop dat de Natuurbeschermingswet ook bepaalt dat een wild dier moet worden geholpen als het in nood verkeert of gewond is. Het is bekend dat vorig jaar in Finland drie beren op deze manier werden gedood.

Een burgerinitiatief is een initiatief van ten minste 50.000 Finse stemgerechtigden, dat gemotiveerde voorstellen bevat voor het aannemen van een wet of een voorstel om te beginnen met het opstellen van een wet.

Bron: Kansalaisaloite.fi