Cultuur

Interessante feiten over de Finse cultuur

Finland is een van de mooiste Scandinavische landen die je minstens één keer in je leven moet bezoeken. Hoewel dit land bekend staat om zijn prachtige natuur, het uitstekende socialezekerheidsstelsel, sociaal onhandige mensen en rijke geschiedenis, zijn er veel andere dingen die je waarschijnlijk niet wist over Finland en zijn burgers.

interessante feiten over de Finse cultuur

Hier is een lijst met 8 interessante feiten over de Finse cultuur, die weinig tot niet bekend zijn.

1. Finland is het gelukkigste land ter wereld

Finland Is the Happiest Country in the WorldHet eerste dat je zou kunnen verbazen aan Finland is dat het het gelukkigste land ter wereld is. Volgens een door de VN gesponsord rapport genaamd World Happiness Report, is het land voor de vierde keer op rij officieel uitgeroepen tot ’s werelds gelukkigste plek. In de enquête werd mensen uit 149 landen gevraagd om hun geluk te beoordelen.

Maar hier rijst de vraag: wat maakt Finnen zo gelukkig?

Waarschijnlijk is de eerste plaats van Finland te danken aan de combinatie van tal van factoren. Allereerst zijn Finnen omgeven door prachtige, schone natuur. Daarom hebben ze de neiging om veel tijd buiten door te brengen om te genieten van de schoonheid van de natuur. Ten tweede hebben ze toegang tot een van de beste socialezekerheidsstelsels ter wereld, hoogwaardig onderwijs en gratis gezondheidszorg. Ten slotte richten de meeste Finnen zich op het eten van gezond voedsel en in het algemeen, hun leven ten volle leven en plezier hebben. Gelukkig, als ze geen zin hebben om uit te gaan, kunnen ze zich nog steeds vermaken dankzij de enorme verscheidenheid aan goksites.

2. Finland heeft tal van bizarre competities

Wife Carrying World ChampionshipInteressant is dat er door het hele land talloze bizarre en gekke wedstrijden worden georganiseerd. Een van de bekendste wedstrijden in Finland is bijvoorbeeld het Wife Carrying World Championship. Kortom, het is een wedstrijd waarin mannen hun vrouwelijke teamgenoot moeten dragen (deze persoon hoeft niet per se hun vrouw te zijn). De deelnemer die zijn teamgenoot als eerste door de hindernisbaan kan dragen, wint de race. En wat is de prijs? Zoveel liters bier als de teamgenoot van de winnaar in kilo’s weegt!

Een ander interessant Fins evenement is de Air Guitar World Championships die jaarlijks plaatsvindt in de noordelijke stad Oulu. Tijdens deze wedstrijd komen deelnemers van over de hele wereld op een podium en strijden in luchtgitaarspel. Dit evenement is in de loop der jaren enorm populair geworden, dus sommige landen moeten zelfs pre-kwalificaties organiseren.

 

3. Aanstaande moeders ontvangen een babybox van de Finse staat

Zoals hierboven vermeld, heeft Finland een uitstekend socialezekerheidsstelsel dat het welzijn van Finse burgers bevordert. Als onderdeel hiervan wordt door de Finse staat aan iedere aanstaande moeder een bijzonder cadeau gegeven: een kraampakket of zogenaamde babybox.

Baby Box from the Finnish State

De doos kan worden beschouwd als een starterspakket, omdat deze benodigdheden bevat, variërend van babyproducten tot kleding voor binnen en buiten om moeders te helpen bij de zorg voor hun pasgeboren baby’s. Bovendien werkt de babybox zelf ook als een wieg.

De traditie van het geven van babyboxen is meer dan 80 jaar oud in Finland. Het is dan ook geen verrassing dat Finland tot de toplanden behoort met de laagste kindersterfte ter wereld.

4. Finnen zijn de grootste koffieconsumenten ter wereld

Als het gaat om het drinken van koffie, tillen Finnen de zaken naar een heel nieuw niveau. Ze drinken zelfs meer koffie per hoofd van de bevolking dan enig ander land ter wereld. Volgens de statistieken van de International Coffee Organization verbruikt een persoon in Finland gemiddeld 12 kg koffie per jaar.

Finns Are the Biggest Coffee Consumers in the World

Dit betekent dat mensen in het land doorgaans ongeveer 5-8 kopjes koffie per dag drinken. Finnen geven echter de voorkeur aan lichtere geroosterde koffie dan andere landen.

Als je je afvraagt ​​waarom ze zoveel kopjes koffie per dag consumeren, dan is de belangrijkste reden dat koffie een belangrijke rol speelt in de Finse cultuur. Finnen drinken de hele tijd koffie: bij het ontmoeten van een vriend, om op te warmen op een koude dag, of zelfs als ze naar de sauna gaan. Koffie helpt hen ook om wakker te blijven op donkere dagen in de winter.

5. Er zijn meer dan 2 miljoen sauna’s in het land

Zonder enige twijfel is een van de meest aparte feiten over de Finse cultuur dat er meer dan 2 miljoen sauna’s in het land zijn. Vooral als we bedenken dat de bevolking van Finland slechts ongeveer 5,5 miljoen is!

There Are More Than 2 million Saunas in the Country

Voor Finnen is de sauna erg belangrijk. Het is een perfecte plek om zowel hun lichaam als geest te reinigen, te ontspannen en te genieten van het huidige moment, maar ook om nieuwe mensen te ontmoeten en te socializen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat regelmatig naar de sauna gaan (optimaal meerdere keren per week) veel gezondheidsvoordelen heeft, waaronder het verminderen van het risico op een hartaanval en dementie. Zo gaan Finnen heel vaak naar de sauna in hun huis, in de sportschool of op het werk. Als je Finland bezoekt, kun je sauna’s op nogal onverwachte plaatsen aantreffen, zoals ook in studentenkamers, boten of diplomatieke gebouwen.

In december 2020 is de Finse saunatraditie zelfs toegevoegd aan de UNESCO-lijst van cultureel erfgoed.

6. Finland is de thuisbasis van een groot aantal heavy metal-bands

Finland Is Home to a High Number of Heavy Metal BandsWaarschijnlijk heb je al gehoord dat Finnen graag naar heavy metal luisteren. De kans is echter groot dat je niet wist dat Finland de grootste verhouding tussen heavy metalbands en 100.000 inwoners van de hele wereld heeft. Om precies te zijn, er zijn ongeveer 42 bands per 100.000 inwoners in het land.

De bekendste heavy metal-muziekgroepen uit Finland zijn Lordi, Apocalyptica, Nightwish en Finntroll. Bovendien hebben Finnen zelfs een heavy metalband voor kinderen. De leden van Hevisaurus staan ​​bekend om hun optreden in speciale dinosauruskostuums.

7. Er zijn 7 UNESCO-werelderfgoedlocaties in Finland

There Are 7 UNESCO World Heritage Sites in FinlandToeristen kunnen in totaal 7 UNESCO-werelderfgoedlocaties vinden in Finland, waarvan zes culturele en één natuurlijke plek. Als u deze prachtige plekken wilt verkennen, vindt u hier een volledige lijst van de sites:

Fort van Suomenlinna

Oude kerk Petäjävesi

Bronstijd begraafplaats van Sammallahdenmäki

Verla gemalen hout- en kartonmolen

Struve geodetische boog

Oud Rauma

Kvarken-archipel

8. Finnen leven volgens het unieke concept van “Sisu”

Finns Live by the Unique Concept of Sisu“Sisu” is een uniek concept dat honderden jaren teruggaat in Finland en tot nu toe volgen Finnen dit in hun dagelijks leven. Hoewel het woord zelf geen directe vertaling heeft, betekent het zoiets als doorzettingsvermogen, kracht of vastberadenheid. Als Finnen met moeilijkheden worden geconfronteerd, geven ze niet op. Ze blijven zichzelf pushen totdat ze de taak hebben voltooid. Zoals ze zeggen: wat er moet gebeuren – ongeacht de kosten – zal gebeuren. En als Finnen een beslissing nemen, houden ze zich daar tot het einde aan.

Deze buitengewone houding helpt Finnen om moedig te blijven en te slagen, zelfs in situaties waarin succes hoogst onwaarschijnlijk is.

Dit was de lijst met weinig tot niet bekende feiten over de Finse cultuur. Hopelijk vond je ze interessant en hebben ze je geholpen meer te weten te komen over dit prachtige en magische Scandinavische land en zijn unieke cultuur.

bron: Helsinki Times