CultuurGeen onderdeel van een categorie

5 wetenschappelijk bewezen manieren waarom sauna goed voor je is

door Josef Konderla

De feiten spreken voor zich. Wetenschappers die de effecten van een saunasessie van 30 minuten bestudeerden, ontdekten dat stomen op dezelfde manier ons hart en onze bloedsomloop kan beïnvloeden als matige lichaamsbeweging.
Maar dat is niet alles. Lees verder en ontdek nog vijf geweldige dingen die de sauna voor je kan doen: 5 wetenschappelijk bewezen manieren waarom sauna goed voor je is.

5 wetenschappelijk bewezen manieren waarom sauna goed voor je is

1. BETER IMMUUNSYSTEEM

De stijging van de kunstmatige temperatuur in de sauna kan uw lichaam doen denken dat het koorts heeft, waardoor het aantal witte bloedcellen toeneemt om met ziekte om te gaan. Maar dit gebeurt alleen wanneer je lichaam snelle afwisselingen van zowel opwarming als afkoeling krijgt. In de Finse winter koelen velen af ​​door te zwemmen in ijskoude meren tussen sessies door van warme saunabaden.

2. GLOEIENDE HUID

Niet voor niets zie je mensen met een frisse en gezonde gloed de sauna verlaten. De sauna verhoogt de bloedsomloop, waardoor de poriën voldoende verwijden zodat zweet al die verborgen gifstoffen kan wegspoelen. Maar om het beste effect van de sauna te krijgen, moet je niet te lang stomen en elke tien minuten afwisselen tussen koude en warme temperaturen. Als u na uw stomende sessie een vochtinbrengende crème op uw huid aanbrengt, zal uw teint helderder gloeien dan een reflector onder een autokoplamp.

3. GEMAKKELIJK ADEMHALING

Drie keer per week naar de sauna gaan, vermindert de kans op het ontwikkelen van een reeks luchtwegaandoeningen aanzienlijk. Een studie toonde aan dat regelmatige saunagangers minder kans hadden op het ontwikkelen van COPD, astma en zelfs longontsteking in vergelijking met niet-frequente saunagebruikers. Dus gooi wat water op de stenen (loyly) en geef je longen wat liefde.

4. HEET EN GELUKKIG

Saunasessies pompen het lichaam vol met feelgood-endorfines zoals dopamine. Deze chemicaliën verbeteren de stemming, verhogen de energie en geven je zelfs een gevoel van euforie. Studies suggereren zelfs dat het zitten in de sauna een “runner’s high” kan veroorzaken, zonder dat je een spier hoeft te bewegen.

5. EEN GOEDE NACHTRUST

Na het verlaten van de 80-100 graden hitte van een typische sauna, begint je lichaam met het geleidelijke afkoelingsproces, waardoor je je slaperig voelt en klaar om naar bed te gaan. En omdat de sauna ook spierpijn, spanning en stress vermindert, voelen je lichaam en geest zich meer ontspannen en klaar om een ​​goede nachtrust te krijgen.

Bron: veryfinnishproblems.com

Sauna in Finland

The Entry Point to Sauna Expertise