Cultuur

Oulu Culturele Hoofdstad van Europa 2026

Oulu Culturele Hoofdstad van Europa 2026Oulu is geselecteerd als Culturele Hoofdstad van Europa voor 2026. De selectie wordt aanbevolen door een Europees expertpanel bestaande uit negen onafhankelijke experts op het gebied van kunst en cultuur. Het panel, dat de kandidaat-steden had bezocht, maakte zijn aanbeveling bekend aan het einde van zijn tweedaagse bijeenkomst in Helsinki op woensdag 2 juni.

Het concept van het project Oulu Culturele Hoofdstad van Europa 2026 van de de stad Oulu en de gemeenten in Noord-Finland is ‘Culturele klimaatverandering’, waarbij het gaat om het opnieuw verbinden met de wereld en het creëren van nieuwe vormen van saamhorigheid. De belangrijkste doelstellingen van het project zijn om door middel van kunst en cultuur nieuwe energie in de regio te brengen en door samenwerking aan grensoverschrijdende behoeften te voldoen.

De nieuwe culturele strategie van Oulu is opgebouwd rond drie thema’s: Wild City, Cool Contrasts en Brave Hinterland. Het benadrukt sociale, culturele, economische en ecologische duurzaamheid. Oulu2026 wil cultuur in ieders leven brengen en nieuwe kansen creëren voor mensen om deel te nemen aan kunst en cultuur.

Drie Finse steden, Oulu, Savonlinna en Tampere, deden mee om genomineerd te worden als Finse kandidaat voor de Culturele Hoofdstad van Europa voor 2026. Na een voorselectie afgelopen zomer werden de drie steden genomineerd voor de definitieve selectie.

Oulu is de derde Finse stad die gekozen is tot Culturele Hoofdstad van Europa. De twee eerdere Culturele Hoofdsteden van Finland waren Helsinki in 2000 en Turku in 2011.

Het evenement Culturele Hoofdstad van Europa is een van de bekendste en meest succesvolle culturele maatregelen van de EU. Het is bedoeld om de diversiteit van culturen in Europa te benadrukken, culturele uitwisseling te stimuleren en het gevoel van Europese burgers dat ze deel uitmaken van een gemeenschappelijke culturele ruimte. Bovendien bevordert het de bijdrage van cultuur aan de ontwikkeling van steden.