Natuur in Finland

Nieuw Nationaal Park in Sallatunturi

Nu is het officieel. Het Finse parlement keurde het voorstel goed voor de oprichting van een nieuw nationaal park in Sallatunturi, het oostelijke deel van Fins Lapland. Sallatunuri wordt het 41e nationale park in Finland.

Minister van Milieu en Klimaat Krista Mikkonen zei gisteren (23 november) dat het parlement het regeringsvoorstel heeft goedgekeurd om het nationale park in Salla te vestigen en het is geweldig dat het netwerk van nationale parken in Finland toeneemt.

Het Sallatunturi Nationaal Park is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, rechtstreeks vanuit de hoofdstad Helsinki.

“Dit jaar (2021) hebben Finnen de natuur met ongekend enthousiasme ontdekt. De natuur heeft in uitzonderlijke tijden rust gebracht en het aantal bezoekers van de nationale parken steeg in het begin van het jaar met maar liefst 20 procent. Nationale parken bieden buitenactiviteiten voor elke Fin, maar ze behouden en versterken vooral de biodiversiteit. Naarmate de natuur verarmt, hebben we meer van deze oases nodig. Daarom is het geweldig dat we nu vooruitgang boeken met het aanleggen van nieuwe nationale parken”, zegt minister van Milieu en Klimaat Krista Mikkonen.

Nieuw Nationaal Park in Sallatunturi
Foto: Iida-Aletta Pirttilä

Nationaal park Sallatunturi, Lapland

Sallatunturi Nationaal Park zal worden aangelegd in een natuurgebied dat behoort tot het Natura 2000-netwerk. Het gebied van zo’n 10.000 hectare is een qua natuurwaarden waardevol geheel, ecologisch en landschappelijk intact, direct aan de oostgrens van Finland. De landschappen van Sallatunturi variëren van de heuvels en bergkammen tot de kloofvallei van Aatsinginhauda, ​​die ongeveer 250 meter diep is. De aard van het gebied benadrukt oude, hooggroeiende bossen gevormd door artilleriesneeuw, evenals diverse moerassen.

Nationale parken in Lapland

Er zijn 40 nationale parken in Finland en Sallatunturi is de 41e. De nationale parken zijn uitgestrekte natuurgebieden met als cruciale taak de biodiversiteit te waarborgen en mensen de kans te geven om te ontspannen en te genieten van de natuur. De parken hebben gemarkeerde wandelroutes, natuurpaden en kampvuurplaatsen. Bezoekers kunnen ook overnachten in de nationale parken op aangewezen kampeerplaatsen of shelters en hutten.

Nu bevinden acht van de 41 nationale parken in Finland zich in Lapland. Dit zijn het nationale park Lemmenjoki, het nationale park Pallas-Yllästunturi, het nationale park Urho Kekkonen, het nationale park Riisitunturi, het nationale park Oulanka, het nationale park Pyhä-Luosto, het nationale park Botnische baai en het nationale park Sallatunturi in Salla.

Bron: VisitLapland [24-11-2021]