Nieuws

Finland gelukkigste land ter wereld

Finland gelukkigste land ter wereld voor het 6e achtereenvolgende jaar

Yle News – 20.3.2023 / traveltradejournal.com

Finland gelukkigste land ter wereld

De resultaten van het World Happiness Report worden jaarlijks op 20 maart gepubliceerd ter gelegenheid van de “Internationale Dag van het Geluk”.

Finland gelukkigste land ter wereld
IJshockeyfans in Lahti vieren de Finse wereldtitel, mei 2022. Foto: Petri Niemi / Yle

Finland is voor het zesde jaar op rij uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld.

Het World Happiness Report – samengesteld door het Sustainable Development Solutions Network, een wereldwijd initiatief van de Verenigde Naties – wordt jaarlijks op 20 maart gepubliceerd ter gelegenheid van de “Internationale Dag van het Geluk”.

In de studie wordt de respondenten gevraagd hun leven te evalueren aan de hand van het mentale beeld van een ladder, met het best mogelijke leven voor hen als een 10 en het slechtst mogelijke als een 0. Deze levensevaluatieresultaten worden vervolgens gecorreleerd met verschillende levensfactoren: BBP per hoofd van de bevolking, sociale steun, gezonde levensverwachting, vrijheid, vrijgevigheid en corruptie.

Opnieuw deden alle Noordse landen het goed in het 2023-rapport, met vijf van de zeven beste plaatsen.

Over het geheim van het Finse geluk wordt wereldwijd gedebatteerd sinds Finland voor het eerst werd genomineerd voor de prestigieuze titel. De Finnen zelf geloven dat de sleutel tot hun geluk te vinden is in vier elementen: natuur, levensstijl, voeding en duurzaamheid. 

Een diepe band met de natuur

Naast de 187.000 meren die ’s werelds grootste archipel zegenen, is 75% van Finland bedekt met uitgestrekte groene bossen. Finland telt 41 nationale parken en biedt zowel burgers als bezoekers het ‘Allemansrecht’ – de vrijheid om door de natuur te zwerven en van buitenactiviteiten te genieten, ongeacht wie het gebied bezit of bewoont. Het is geen wonder dat Finnen een diepe band met de natuur koesteren gedurende hun hele leven – en geluk vinden in de vele voordelen die de natuur biedt. Het is bijvoorbeeld bewezen dat zelfs 15-20 minuten in het bos de bloeddruk verlagen en de stemming verbeteren.

Genieten van een eenvoudige levensstijl

Favoriete Finse gewoonten en activiteiten zijn heel eenvoudig. De Finse sauna, een cruciale bron van welzijn in Finland, is een wereldberoemd instituut dat bekend staat om zijn gezondheidsvoordelen. In combinatie met een verfrissende duik in een nabijgelegen meer in de zomer of een moedige duik in het ijsgat in de winter, draagt een sauna – door velen beschouwd als een levensstijl – stevig bij aan het Finse geluk.

Engagement voor duurzaamheid

Duurzaamheid wordt traditioneel als zeer belangrijk beschouwd voor Finnen – of het nu gaat om het behoud van het cultureel erfgoed van de omringende natuur of om innovaties voor dagelijks gebruik. Van meubels tot kleding, Fins design is naadloos geïntegreerd in het dagelijks leven in Finland. In een land vol spannende contrasten en met de natuur als eindeloze inspiratiebron, speelt duurzaamheid een invloedrijke rol voor het geluk van de natie.