Nieuws

Finland herovert wereldrecord ijscarrousel

De grootste roterende ijscarrousel ter wereld heeft een diameter van 516 meter en kan 100.000 mensen vervoeren. Finland herovert wereldrecord ijscarrousel

Finland herovert wereldrecord ijscarrousel

De carrousel bevindt zich in Lappajärvi, Zuid-Ostrobothnia. Foto: Janne Käpylehto

7.2.2023 – Yle News

Finland heroverde maandag het wereldrecord ijscarrousel van de Verenigde Staten, toen de nieuwste creatie van Janne Käpylehto in Lappajärvi in het zuidwesten van Finland werd erkend als de grootste draaiende ijscirkel ooit.

De carrousel van Käpylehto heeft een diameter van 516 meter, een dikte van 42 centimeter en weegt naar schatting zo’n 78.000 ton. De roterende ijscirkel kan zo’n 100.000 mensen vervoeren en is daarmee de grootste ter wereld.

Het vorige record stond op naam van de carrousel van Chuck Zwilling in Little Falls, Minnesota, met een diameter van 405 meter. De Amerikaanse ijscarrouselliefhebber en zijn team arriveerden in Finland om Käpylehto te helpen met zijn nieuwste creatie.

Machinestoringen en zaagfouten eind januari vertraagden de opening van de carrousel, maar Käpylehto en zijn team hervatten in het geheim de bouw voordat ze uiteindelijk op 6 februari de carrousel voor het eerst lieten draaien.

“We wilden dit om twee redenen geheim houden: in rust werken en het verrassingselement”, zei Käpylehto.

Ice Carousel Website