Bewakingscamera legt beren vast die naar winterverblijf gaan

Een bewakingscamera van de grenswacht in Kainuu registreerde een vrouwelijke beer en vier welpen die op weg waren naar hun winterslaap.

Bewakingscamera legt beren vast die naar winterverblijf gaan
De Finse bruine beer (Ursus arctos) is het grootste roofdier van Europa. Foto: Kainuun rajavartiosto

De Kainuu Grensbewaking heeft vrijdag een foto getweet die gemaakt was van een moederbeer en vier welpen die langs een oever van het meer naar hun winterslaapplek liepen.

Jouko Kinnunen, kapitein van de Vartius grensbewaking aan de Fins-Russische grens, tweette de foto. “Soms maakt ons technisch toezicht mooie natuur- en dierenfoto’s”, zei hij. Kinnunen, die zei dat het zeldzaam was om zoveel beren tegelijk te zien. “We denken dat deze groep op weg was om te overwinteren.”

Beren beginnen over het algemeen tussen september en november aan hun winterslaap. Volgens Ilpo Kojola, een onderzoeksprofessor aan het Natural Resources Institute Finland (Luke), blijkt uit studies van kraagberen dat zeugen (vrouwelijke beren) meestal rond 12 oktober in winterslaap gaan. Verschillende camera’s bewaken het gebied rond de grensovergang Vartius. Naast beren heeft het station beelden vastgelegd van andere bosbewoners, waaronder wolven, veelvraten, vossen, lynxen, elanden, rendieren en herten.

“De natuur kent geen grenzen en wilde dieren komen en gaan wanneer ze willen,” zei Kinnunen.

Bron: Yle