Het weer

Temperatuur record in Lapland

Een weerstation in de noordelijke regio van Lapland registreerde maandag 33,5 graden Celsius – de hoogste temperatuur in meer dan een eeuw. In het uiterste noorden van Europa zijn temperatuurrecords gevestigd terwijl de regio een zomerse hittegolf meemaakt.

Temperatuur record in Lapland

De Noorse gemeente Porsanger bereikte maandag 34,3 graden Celsius, een record voor de hele provincie Tromso en Finnmark, aldus het Noorse Meteorologisch Instituut. Dit jaar hebben tot nu toe negen van de elf Noorse provincies een hittegolf geregistreerd, wat heeft geleid tot waarschuwingen voor het risico van bosbranden in het Arctische landschap.

Het Scandinavische land definieert een hittegolf als drie opeenvolgende dagen waarin de maximumtemperatuur hoger is dan 28 graden Celsius. Finland en Zweden zijn momenteel ook ongewoon warm. Volgens het Finse radiostation YLE is de oorzaak een hogedrukgebied ten oosten van Finland dat meer warme lucht uit Siberië aanvoert.

Warmste temperatuur in Lapland

Volgens het Finse Meteorologisch Instituut heeft een weerstation in de noordelijke regio van Lapland maandag 33,5 graden Celsius gemeten – de hoogste temperatuur gemeten in Lapland in meer dan een eeuw.

Ook in het Zweedse deel van Lapland werd zondag de warmste dag in decennia geregistreerd.