Geen onderdeel van een categorie

Finland altijd voorbereid op crisis

Finland altijd voorbereid op crisis

Stapels noodvoorraden liggen er in pakhuizen. Voedsel, zoals graan om brood te maken, maar ook brandstof en medische hulpmiddelen, zoals mondkapjes. Waar elders in de wereld een groot tekort is aan medische beschermingsmiddelen, hadden ze dat in Finland de eerste weken van de coronapandemie goed voor elkaar.

“Niet meer dan logisch in het licht van de Finse geschiedenis”, zegt Guido Nuijten over de noodvoorraden. De Nederlander woont al 19 jaar in het land. “Finland is eeuwen bezet geweest door beurtelings zijn oosterburen en zijn westerburen.” En dus zijn Finnen voorbereid op dreiging van een buurland, zoals bijvoorbeeld van Rusland ten tijde van de Koude Oorlog.

Finland altijd voorbereid op crisis
Opslag noodvoorraden in Finland

Maar dat is niet de enige reden. Ook het klimaat speelt mee. Nuijten: “Nu zijn de winters niet meer zo koud, dit jaar geen winter hier in Helsinki, maar er zijn winters geweest die zes tot negen maanden duurden. Dan leer je wel om reserves aan te leggen.”

Het Finse Agentschap voor Noodvoorzieningen moet ervoor zorgen dat de aanvoer van belangrijke goederen gegarandeerd is. Er wordt regelmatig over de verschillende scenario’s nagedacht en daar worden dan de nodige spullen bij gezocht.

Staatsgeheim

Wat er precies is opgeslagen en hoeveel, dat is staatsgeheim. Het agentschap zegt wel dat het om heel veel spullen gaat en dat die door heel Finland liggen opgeslagen. Zo is er voldoende brandstof om het vijf tot zes maanden uit te houden, en de graanvoorraad is toereikend voor een jaar.

Veel voorraden worden ondergronds opgeslagen. Er is een hele ondergrondse infrastructuur aangelegd om bevolking en transport te beschermen. Er zijn civiele bunkers, een watervoorziening, afwateringinstallaties, ziekenhuizen, noem maar op. Het systeem is uniek in Europa. In Zweden hadden ze het tot in de jaren 90 ook nog, maar toen de Koude Oorlog ten einde kwam, is het buurland ermee gestopt.

Zo niet Finland. Hier vinden ze dit soort voorraden pure noodzaak. En nu blijkt het ook geen overbodige luxe: het is door deze coronacrisis dat de deuren van de pakhuizen voor het eerst zijn opengegaan om de spullen ook echt te gebruiken.

Toch blijkt ook hier een zwakke plek. Naar sommige spullen is zoveel vraag dat er nu ook een tekort dreigt. Vooral de vraag naar mondkapjes wordt, net als in veel andere landen, een groot probleem. Maar de eerste weken waren er in Finland in nog genoeg.

Goed geregeld

Om de coronacrisis het hoofd te bieden, zijn ook in Finland strenge maatregelen genomen. Maar volgens Guido Nuijten is het allemaal goed geregeld: “De Finse regering is direct voortvarend aan de slag gegaan. Er is daadkrachtig opgetreden, zonder allemaal showvertoon, zoals in sommige landen helaas erg zichtbaar is. Men leunt op de wetenschap en de THL, de Finse versie van het RIVM.”

De meeste maatregelen zijn vergelijkbaar met Nederland, zegt Nuijten. “Scholen zijn dicht, maar binnen twee dagen stond het digitale lesgeven op poten. Heel veel werd al digitaal gedaan, dus technisch was het een relatief kleine ingreep.”