Cultuur

1 mei – Vappu

1 mei – Vappu

In Finland wordt de 1e mei uitbundig gevierd.
De meidag is een internationale feestdag die jaarlijks wordt gevierd op 1 mei, meestal in het Westen, en is een nationale feestdag in veel landen. Het is een late voorjaarsvakantie en een internationale feestdag voor studentsn en arbeiders. In Finland worden Vappu dag en de vooravond ervan gevierd als feest van arbeiders, studenten en het voorjaarscarnaval. Sinds 1979 is Vappu de officiële vlagdag in Finland, de dag van de Finse arbeid. De feestdag ontleent zijn naam aan de heilige Walpurga, wiens herdenkingsdag op 1 mei valt.

Elk jaar wordt door studenten van steeds een andere universiteit het standbeeld Havis Amanda, vlak bij de haven van Helsinki, gekroond met een studentenpet, op 30 april. De studentenpet wordt gedragen door afgestudeerde studenten in Finland. Dit kronen zorgt voor een uitbundig feest met duizenden mensen in het hart van Helsinki. Het is te vergelijken met ons carnaval.

Ook op 1 mei zijn de Finnen vrij en er zijn veel activiteiten. Op deze dag gedragen de Finnen zich veel uitbundiger en minder ‘afstandelijk’ dan normaal. Iedereen is welkom en wordt van harte welkom geheten.

Havis Amanda

Vappu Havis Amanda

 

vappu helsinki

vappu